Tandhygienisterna Emir Ahtam och Yones Kargar Fard ger Akademiska vårdcentralers utsända några tips.

Lättnådda proffs når fram

På väg till någon affär, biblioteket eller kanske bara på genomgående – i Jakobsbergs centrum kunde alla snabbt få råd och mer kunskap på Världsdiabetesdagen.

Yrkesverksamma inom tandhygien, fothälsa, kost, sjukgymnastik och motion fanns på plats den 14 november, redo att ta alltifrån blodtryck till att diskutera vikten av goda matvanor och tandborstning. Ett arrangemang av Akademiska vårdcentraler Jakobsberg, Rehab Nordväst och Folktandvården Jakobsberg.  

Hit kom till exempel Anne-Marie Altebo som själv diagnosticerades med diabetes för ett tag sedan.  
– Jag tycker det är jättebra att folk kan komma hit och en del kan kanske till och med undvika att behöva bli sjuka.

En annan besökare berättade att hon fick sig en tankeställare när det gäller dryckesvanor; det dagliga intaget av sockrad läskedryck var något som hon kunde tänka sig att dra ner på efter den här dagen.

 

Yones  Kargar Fard och Emir Ahtam jobbar till vardags som legitimerade tandhygienister på Folktandvården Jakobsberg. De kunde ge konkreta tips om vad som är viktigt att tänka på när det gäller munhälsa och diabetes. 
– Vissa studier visar också att det kan finnas samband mellan dålig munhälsa och sjukdomen, berättade Emir Ahtam. 
De bjöd också på en piggt grön tandborste med telefonnumret till mottagningen.

 Sjukgymnasten Nina Åkesson var en av de som slog ett slag för fysisk aktivitet. Och Parisa Afshar, podiater, alltså en akademiskt utbildad fotvårdsspecialist, sa:
 – Det är jätteviktigt att ha koll på fötterna vid diabetes. Små sår som inte vill läka, stickningar och domningar kan vara tecken på sjukdomen. Många vet inte heller vad de har rätt till att få för hjälpmedel och stöd. De kanske behöver individuellt anpassade skoinlägg eller regelbunden fotvård. 

I biblioteket i Jakobsbergs centrum fanns sjukgymnasten, forskaren och Akademiska vårdcentralers samordnare i Jakobsberg, Elisabeth Rydwik, som introducerade föreläsningar med Margareta Malmkvist, distriktssköterska på Ältapraktiken, med diabetessjuksköterskan Kaija Seijboldt och distriktsläkaren Fahimeh Lamian. Rubrikerna var: Hur kan jag minska risken för diabetes? Hur följer vården upp min diabetessjukdom? 

Text: Marie Eriksson
Kamera: Yones Kargar Fard