"En världsunik pedagogisk miljö"

Nu är den studentdrivna mottagning i Gustavsberg invigd. Där får bland annat läkar- och sjuksköterskestudenter själva ta emot patienter.

Vilka patienter som studenterna får, beror på hur långt de har kommit i sin utbildning och de har alltid tillgång till handledning. De arbetar bland annat i team där olika professioner ingår, för att kunna hjälpa patienter med både kroppsliga och psykologiska åkommor på bästa sätt. 

Blivande läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, dietister, kiropraktorer och sjukgymnaster tar emot patienter på den studentledda mottagningen. Och senare kan även andra studenter som utbildar sig inom andra vårdyrken bli aktuella.

Många var med på invigningen. KI:s, prorektor Kerstin Tham var en av talarna. Hon reflekterade över nödvändigheten i att ha verksamhetsförlagd utbildning inom öppenvården.


– Jag tror den här studentledda mottagningen  är unik i världen. Det här kommer att vara modellskapande. Man kommer att kunna göra fantastiskt intressant forskning, till exempel pedagogisk, i den här miljön, sa Kerstin Tham och fortsätter:

– Vi i den nya ledningen på Karolinska Institutet tror att vi behöver koncentrera våra forsknings- och utvecklingsmiljöer inom hälso- och sjukvården. Tillsammans med landstinget arbetar vi med att utforma framtidens hälso- och sjukvård. Det ska bli roligt att följa akademiseringen i primärvården. 

Invigningen är ett kraftfullt avstamp för det fortsatta arbetet på den studentledda mottagningen. 

– Det ger oss kraft och energi och lust att jobba vidare, betonade Kersti Ejeby, verksamhetschef på Gustavsberg Akademiska vårdcentral. Det här är bara början och nu gäller det att utveckla den pedagogiska idén.

Även om invigningen skedde den 15 november, har verksamheten varit i gång sedan september. Och patienterna kommer gärna till den nya mottagningen, för där får de mer tid att diskutera sina åkommor och själva behandlingen. 

– Det har inte varit några problem att rekrytera patienter. De tycker att det är lite spännande och kul. Det funkar bra, avslutar Kersti Ejeby. 

Text: Anna-Maria Ahlén
Foto: Yanan Li